#1

Πόσο καιρό ζεις σε αυτόν τον πλανήτη; Λοιπόν όταν κάνεις αυτό το ερώτημα, οι περισσότεροι άνθρωποι θα σου δώσουν ως απάντηση την ηλικία τους. Όμως υπάρχει μια θεμελιώδεις διαφορά μεταξύ της λέξης “ζω” και της λέξης “υπάρχω”. Η παραπάνω ερώτηση χρησιμοποιεί το ρήμα “ζεις”, μα ποια είναι τέλος πάντων η διαφορά;

Το να ζεις επιτυγχάνεται όταν έρχεσαι καθημερινά πιο κοντά στο να πετύχεις έναν στόχο που έχεις θέσει στον εαυτό σου. Χωρίς στόχους να εκπληρώσουμε, τότε απλά υπάρχουμε. Και δυστυχώς πολλοί άνθρωποι απλά υπάρχουν. Ακολουθούμε καθημερινά τα ίδια βήματα στο χρονικό μας μονοπάτι, δίχως σχέδιο για να κάνουμε κάποια διαφορά. Και δεν μιλάω να κάνεις κάποια διαφορά σ’ ολάκερο τον κόσμο, μα μια διαφορά στην ίδια σου την ζωή. Μια διαφορά που θα σε οδηγήσει στη πρόοδο και την ευημερία. Όταν άπλα ακολουθούμε το ίδιο μονότονο μονοπάτι όπως πολλοί γύρω μας και κάνουμε ότι και όλοι οι άλλοι, αυτό δεν μοιάζει με ζωή.

#2

Πρέπει να κάνεις συνειδητή προσπάθεια για να ζήσεις και όχι απλά να υπάρχεις. Κάθε μέρα έχεις 24 ώρες στη διάθεση σου. Πώς τις περνάς; Με παράπονα; Παράπονα για το πώς η ζωή θα ήταν καλύτερη αν ήσουν διαφορετικός, αν είχες γεννηθεί πλούσιος, αν είχες αυτό ή εκείνο ή το άλλο; Ωραία, αν ο στόχος σου είναι να υπάρχεις δημιουργώντας δικαιολογίες τότε μάλλον κατάφερες να πεις ότι ζεις, μα αυτή η ζωή πόρρω απέχει από την αλήθεια της ευχαρίστησης του να ζεις. Όχι, δεν ζεις έτσι πραγματικά. Πρέπει σκοπίμως να κάνεις την επιλογή να ζήσεις κάθε μέρα στο έπακρο των δυνατοτήτων και των πόρων των οποίων έχεις στη διάθεση σου την δεδομένη χρονική στιγμή.

Η αναζήτηση του στόχου και η καταδίωξη του είναι το κλειδί για να ζεις. Και οι στόχοι που βάζεις πρέπει να είναι εντός της σφαίρας της πραγματικότητας σου. Μα κάθε φορά που κατακτάς έναν στόχο σου και μπορείς να τον αξιοποιήσεις σωστά, τότε ο δρόμος θα σου ανοίγεται για περισσότερους στόχους και η σφαίρα της πραγματικότητας σου θα αλλάζει, θα μεγαλώνει και θα σου δίνει περισσότερες δυνατότητες.

#3

Στάσου δυο λεπτά σήμερα και σκέψου πόση από τη ζωή σου έχεις πραγματικά ζήσει. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν τόσο λίγο χρόνο να ζήσουν όταν επί της ουσίας ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο τους με το απλά να υπάρχουν. Κι ας υποθέσουμε ότι είχαμε 25 αντί για 24 ώρες την ημέρα στη διάθεση μας. Τι θα έκανες με αυτή την μια παραπάνω ώρα; Θα έκανες κάτι αξιόλογο ή μήπως θα την σπαταλούσες σε ότι έκανες και πριν; Τι θα έκανες καλύτερο; Αν μπορέσεις να αξιοποιήσεις τον χρόνο που σου δίνεται κάθε μέρα, τότε έχεις πετύχει πολλά.

Η αλήθεια του ζω βρίσκεται στην απόκτηση τόσο των πνευματικών όσο και τον φυσικών αγαθών γιατί και τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Να βάζεις πνευματικούς και φυσικούς στόχους γιατί το ένα συμπληρώνει το άλλο κι έτσι θα ζήσεις! Ένα βήμα τη φορά. Μια ανάσα την ημέρα.

Φωτογραφίες

#1Canon M50f/5.6 1/500″ISO 400
#2Canon M50f/81/125″ISO 320
#3Canon 400Df/112″ISO 100
#4Canon 6D mkIIf/2.81/60″ISO 3200
#5Canon 6D mkIIf/2.81/60″ISO 3200
#6Canon 400Df/5.61/25″ISO 200
#7Canon M50f/1.81/800″ISO 100